Monday, August 15, 2011

Nik Aziz Sokong Larangan Bacaan Al-Quran Guna Pembesar Suara

KOTA BAHARU: Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju amalan bacaan al-Quran dibuat menggunakan pembesar suara sehingga mengganggu mesyarakat sekitarnya.


Mursyidul Am PAS itu berkata perbuatan itu tidak mengambil kira sensitiviti masyarakat setempat sehingga boleh menyusahkan mereka dan seseorang Islam harusmenghormati masyarakat sekeliling dengan tidak membuat bising, walaupun dengan membaca al-Quran menggunakan pembesar suara.

Sehubungan itu, beliau menyokong tindakan Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang melarang bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktuSubuh.

"Kita (umat Islam) hanya dibenarkan melaungkan suara ketika azan untuk mengerjakan solat. Oleh itu, saya tidak bersetuju jika masjid menggunakanpembesar suara sehingga menjejaskan orang lain yang sedang tidur atau sakit," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Koperasi Rakyat Kelantan Berhad(KRKB) di sini, Ahad.

Beliau ditanya mengenai tindakan Kerajaan Pulau Pinang melarang penggunaan pembesar suara semasa mengaji al-Quran pada waktu subuh di masjid dan surau dinegeri itu.

Terdahulu dalam ucapannya, Nik Abdul Aziz menggesa wanita negeri ini yang suka membeli atau menyimpan barang kemas supaya menjualnya untuk dilaburkandalam KRKB yang baru dilancarkan itu.

Ini kerana, katanya, ia akan memberi pulangan yang menguntungkan kesan kenaikan harga emas dunia yang menjadi bahan pelaburan urusniaga koperasimenerusi Permodalan Kelantan Berhad (PKB).

Semasa ditanya sama ada kebimbangan sesetengah rakyat Kelantan yang ingin melabur dalam koperasi itu kesan kegagalan Koperasi Kohilal yang kebanyakannyadianggotai PAS, Nik Abdul Aziz berkata kegagalan koperasi itu ekoran kejatuhan saham dan keadaan ekonomi merudum pada 1998. - BERNAMA

4 comments:

 1. Pok Nik , memey mengikut peredaran zaman dan merubah fatwa ikut suka hati bagi keopentingan politik PAS dan DAP. Biasanya PAS saja ikut ckp DAP.

  ReplyDelete
 2. knpo baru skrg Nik aziz setuju dgn DAP, knp sebelum LGE buat arahan ini Nik Aziz x tahu ke ada perkara seperti ini.

  ReplyDelete
 3. sekurang2nya TGNA jadi imam solat subuh di masjid..korang kat mane masa azan subuh berkumandang? Tepuk dada tanya iman..wallahua'lam.

  ReplyDelete
 4. azan dilaungkan adalah perkara wajib, bacaan al-quran utk dilaungkan wajib ker? sy tak berapa pandai sgt bab agama tp tidak sesekali bongkak utk mengutuk atau mempersoalkan ustaz atau seseorg yg lagi bijak pandai dlm hal agama.

  ReplyDelete